Verpleegkundige in de wijk/wijkverpleegkundige in “De Eik”

 

Verpleegkundige in de wijk of wijkverpleegkundige… Er is wel degelijk een verschil!

 

Als je de MBO-opleiding Verpleegkunde hebt gevolgd, heet de functie verpleegkundige in de wijk, met een HBO-opleiding word je wijkverpleegkundige genoemd.

 

In het algemeen kun je stellen dat je in deze functie bij De Eik onder andere verpleegkundige hulp bij mensen thuis verleent, voorlichting geeft, mensen begeleidt bij psycho-sociale problemen en verpleegkundige diagnoses stelt.

Bij het verlenen van verpleegkundige hulp kun je denken aan taken zoals het verzorgen van een stoma of catheter, het meten van de bloeddruk, het geven van een injectie of het aanleggen van een infuus. Ook het verschonen van verbanden en het toedienen van medicijnen horen bij je werkzaamheden.

De mensen die je bezoekt zijn bijvoorbeeld herstellend van een operatie, (langdurig) ziek of hebben door een handicap verpleegzorg nodig.

Je stimuleert deze mensen om zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen.

Je voert je werkzaamheden zelfstandig uit en werkt (soms) samen met de (huis)arts van jouw patiënten. Je waarschuwt haar/hem tijdig als je merkt dat de gezondheid van je patiënt achteruit gaat. Al je werkzaamheden en bevindingen beschrijf je in een verslag, zodat je werkzaamheden goed overdraagbaar zijn.

 

Als HBO-verpleegkundige word je in complexere zorgvragen ingezet. Je kunt als wijkverpleegkundige op HBO-niveau bijvoorbeeld voorlichting geven over gezondheid en voeding. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook tijdens voorlichtingsbijeenkomsten waar meerdere mensen naartoe komen.

Je bereidt deze bijeenkomsten zelfstandig voor.